Inloggen

Home - Blog - Fotografie

Extra aandacht voor fotografie van sieraden

Extra aandacht voor fotografie van sieraden

Sieraden productfotografie biedt onze vakfotografen de mogelijkheid om zich kunstzinnig te uiten. Wie over sieradenfotografie spreekt, heeft het namelijk vooral over sfeer. Wanneer we bij Fotofy sieraden fotograferen, kiezen wij nauwkeurig voor de uitstraling die bij jouw sieradenlijn past.

 

Klassiek en hip sieraden fotograferen 

Daarbij kan het gaan om een luxe uitstraling op een donkere achtergrond. Maar juwelen fotograferen kan je ook op een heel hippe manier doen. Zeker voor een doelgroep die wat jonger is, biedt sieradenfotografie razend interessante mogelijkheden. Zo hoeft de achtergrond niet altijd strak of scherp te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens wat er gebeurt als onze vakfotografen bij sieraden productfotografie beweging en snelheid in de achtergrond introduceren.

 

De basics bij sieradenfotografie

Je kunt bij sieraden productfotografie nog zo je best doen, als de basics niet kloppen blijft het resultaat ondermaats. Onze vakfotograaf is daar 100% van doordrongen. Sieradenfoto’s verlaten zijn studio niet voordat ze op alle kwaliteitsgrondslagen zijn gecontroleerd.

Het traject dat je bij sieraden fotograferen doorloopt moet immers van A tot Z kloppen. De eerste stap vormt de presentatie van het geheel. Een veel voorkomende fout is een slordige plaatsing van de sieraden. Elk detail van het sieraad draagt bij aan de schoonheid ervan. Daarom moet ook over elk detail goed nagedacht worden. Natuurlijk wordt het sieraad eerst op beschadigingen gecontroleerd. Vingerafdrukken worden weggeveegd en er wordt met stoffen handschoenen gewerkt.

 

Ketting, ring, oorbellen en andere juwelen fotograferen

Gaat het om een ketting, dan wordt hij op een sierlijke manier neergelegd. Daarbij wordt natuurlijk goed nagedacht over glinsteringen die kunnen optreden. Soms zijn die storend en soms juist functioneel. Dit wordt door de fotograaf met proefopnamen beoordeeld. Functionele glittering kan bij sieraden productfotografie de uitstraling vergroten. Dit geldt bij een halsketting, maar natuurlijk ook bij oorbellen, ringen of manchetknopen. Daarbij geldt dat sieradenfotografie nooit rechttoe rechtaan wordt toegepast. Bij elke fotoshoot wordt dan ook de hoek van fotograferen exact aan de vorm van het sieraad aangepast.

 

Bij sieraden productfotografie past een goede nabewerking 

Maar sieraden productfotografie houdt niet op als de camerasluiter heeft geklikt. Dan begint het werk eigenlijk pas. Want wie op een aantrekkelijke manier sieraden wil fotograferen, heeft tijdens de nabewerking zijn volle aandacht nodig. Bijvoorbeeld om alle foto’s die hij maakt in dezelfde digitale verhouding bij te snijden. Je wilt immers juwelen fotograferen die op de website een mooi geheel met elkaar vormen. Dat kan alleen als de fotografische verhoudingen onderling volledig kloppen. Zo maakt onze sieraden productfotograaf per product het liefst een overzichtsfoto, een deelvergroting en een detailopname. Dit alles met mooie donkere achtergrondkleuren of juist tegen een goed ingemeten witte achtergrond.

 

Sieraden fotograferen tegen de juiste achtergrond

Over die achtergrond valt trouwens nog wel het een en ander te zeggen. Sieradenfotografie spitst zich in hoge mate toe op de details. Daar mag dus geen drukke achtergrond doorheen spelen. Sommige fotografen denken daar niet goed bij na en kiezen een houtnerf of gespikkeld natuursteen als achtergrond. Op zo’n manier sieraden fotograferen zorgt ervoor dat de nadruk op het sieraad verdwijnt. Die nadruk wordt grotendeels opgeslokt door de drukte in de achtergrond. Ook zorgt een drukke achtergrond voor een onrustige webpagina. Voor veel kopers bepaald geen aanbeveling om bij jou een luxe ketting of armband te gaan kopen.

 

Juiste belichting, achtergrondkleur en witbalans

Dit betekent niet dat een achtergrond altijd effen en eenvormig moet zijn. Een met smaak gekozen kleurverloop van grijs naar wit kan bijvoorbeeld ook heel chic zijn. Dit verloop gebeurt met mate en keert bij goede sieradenfotografie in elke foto terug. Naast zorg voor een juiste belichting en keuze van de juiste tint van de achtergrond, is ook de kleurechtheid van het sieraad zelf van groot belang. Hiervoor is het noodzakelijk om de juiste witbalans in te stellen. Dit is een belangrijk punt dat nog weleens over het hoofd wordt gezien. Bij sieraden productfotografie is het gevolg dat het object dan te geel of te blauw wordt afgebeeld. De gemiddelde klant zal dit niet in één oogopslag zien. Het probleem wordt pas actueel als hij de bestelling krijgt thuisgestuurd. De echte kleur correspondeert dan niet met de tint die hem op het scherm werd getoond.

 

Kunstzinnig en realistisch sieraden fotograferen 

Sieradenfotografie is realistische productfotografie. Het kan kunstzinnige beelden opleveren, maar het is geen toegepaste kunst. Dit betekent dat ook de dieptescherpte realistisch moet zijn. Sieraden fotograferen behoort te gebeuren met volledige scherpte. Een weglopende soft focus moet worden vermeden. Hier worden nog weleens fouten mee gemaakt. Bij de potentiële klant roept gebrek aan dieptescherpte vaak irritatie op. Het beeld is onvolledig en dit kan remmend werken op de aanschaf van het sieraad.

 

De vorm perfect in beeld met het juiste licht 

En dan tenslotte het licht. Keihard licht dat recht op het sieraad schijnt zal onze fotograaf nooit gebruiken. Dit maakt de kleuren flets en brengt elke oneffenheid overbodig groot in het beeld. Bovendien zijn de vormen van details niet meer goed te zien. Het sieraad wordt door de harde lichtval nogal ‘platgedrukt’. Zacht en indirect licht geeft het sieraad haar verdiende vorm. Ook de kleuren en details komen dan veel beter tot hun recht. Bij goed geslaagde sieraden productfotografie kun je in zo’n geval genieten van de natuurlijke schaduwwerking.

Geplaatst door Yannick

06-01-2022

Wellicht ook interessant

Andere blogs

Product GIFs: wat het zijn en hoe ze helpen
Bekijk alles
De beste productfoto's voor jouw kleding webshop
Bekijk alles
Fulfilment via online platformen
Bekijk alles

Meer conversie nodig?

Begin direct met professionele productfoto's