Inloggen

Home - Blog - Fotografie

Bestandstypen in fotografie: Welk bestandsformaat moeten mijn foto’s hebben?

Tegenwoordig zijn online beelden en fotografie niet meer weg te denken binnen een onderneming, toch wordt er vaak vergeten dat het type afbeeldingen grote impact kunnen hebben op het gebruikersgemak van uw klanten. Wanneer er verkeerde extensies worden gebruikt, kan een website traag laden wat op zijn beurt weer zorgt voor een slechtere positie binnen zoekmachines. Het ideale type afbeelding verschilt per use case en situatie, het is dus vaak niet wenselijk om overal dezelfde type afbeeldingen te gebruiken. In dit artikel zullen we het hebben over de belangrijkste bestandsindelingen, en welke je het beste kunt gebruiken in verschillende situaties.

 

 

Raster

Afbeeldingen zoals JPEG, GIF en PNG vallen onder dit formaat. Bij deze soort wordt op basis van de resolutie aan elke pixel een kleur, positie en grote toegekend. Het grootste nadeel van foto’s binnen deze categorie is dat de grote moeilijk is aan te passen. Foto’s worden snel korrelig en minder scherp, wat uiteraard niet gewenst is. De meeste afbeeldingen op het web vallen op dit moment binnen deze categorie. Probeer raster afbeeldingen te gebruiken bij foto’s waarvan de grote minder van belang is, zo behoud je de kwaliteit. 

 

Vector

Voorbeelden van vector afbeeldingstype zijn SVG, PDF en AI. In tegenstelling tot raster afbeeldingen worden deze bestandstype door <a target=”_blank” href=””>Google Speedtest</a> om te gebruiken op je website. Vector afbeeldingen bestaan uit wiskundige vlakken, waardoor het mogelijk wordt om afbeeldingen onbeperkt te vergroten zonder het verlies van kwaliteit. Steeds meer websites kiezen voor vector bestanden, om het gebruikersgemak te verbeteren. Vector bestanden laden vaak sneller omdat deze met nieuwere technieken zijn gecomprimeerd, dit houdt in dat eenzelfde bestand met dezelfde kwaliteit minder opslag in beslag neemt.  

 

 

Fotofy

Wanneer je productfotografie uitbesteed aan Fotofy, ontvang je altijd vier verschillende bestandsformaten: PNG, JPG (lage kwaliteit), JPG (hoge kwaliteit) en WebP. Zo heb je direct alle bestanden die je nodig hebt, en kan je door met andere zaken.

Geplaatst door Stijn

13-01-2021

Wellicht ook interessant

Andere blogs

Product GIFs: wat het zijn en hoe ze helpen
Bekijk alles
De beste productfoto's voor jouw kleding webshop
Bekijk alles
Fulfilment via online platformen
Bekijk alles

Meer conversie nodig?

Begin direct met professionele productfoto's